Ploaie de stele pe cerul României


Home >> Ştiri Târgovişte Dâmboviţa >> Ploaie de stele pe cerul României

Ploaie de stele pe cerul României


(P) Mica publicitate! Posteaza-ti anunturile gratuit AICI!

Săptămâna aceasta avem „ploaie de stele căzătoare”. Curentul de meteori Geminide atinge maximum de activitate în noaptea de 13/14 decembrie când se pot vedea peste 1000 de meteori toată noaptea.

Curentul de meteori Geminide este unul dintre cei mai importanți curenți de meteori ai anului. Este activ în fiecare an în perioada 4-17 decembrie și are radiantul (locul pe cer de unde aparent radiază meteorii) situat în constelația Gemenii. La maximum de activitate se pot observa peste 100 de meteori pe oră cu ochiul liber. Curentul generează și bolizi (meteori foarte strălucitori) care sunt foarte spectaculoși.

Anul acesta maximum de activitate al curentului Geminide va avea loc în noaptea de joi/vineri, 13/14 decembrie și se va vedea foarte bine din România. Vârful de activitate se preconizează a avea loc la ora 1:30, ora României, atunci când radiantul va atinge și înălțimea maximă pe cer, ceea ce face ca numărul de meteori vizibili să fie cel mai mare.

În plus, în data de 13 decembrie Luna se află în faza de Lună Nouă, ceea ce înseamnă că lumina acesteia nu va îngreuna observațiile, ea nefiind prezentă pe cer pe parcursul nopții. Toate aceste condiții favorabile (care foarte rar se întâmplă să fie întrunite dintr-un loc anume) fac din spectacolul Geminidelor unul foarte atractiv anul acesta pentru zona geografică în care se află România. Este posibil ca astfel de conjuncturi atât de favorabile pentru România să se întâmple o dată la 20 de ani sau mai mult. Așa că se merită să înfruntăm gerul nopții pentru a fi martori la un eveniment astronomic spectaculos.

Pentru a putea vedea meteorii trebuie să privim cerul senin din zone lipsite de poluare luminoasă, situate în afara localităților.

Meteorii se pot observa imediat după lăsarea serii, când radiantul se va afla la est, numărul de meteori observați fiind mai mic. Odată cu ridicarea radiantului tot mai mult pe cer și apropierea de faza maxima (ora 1:30) numărul de meteori pe oră va crește putând atinge și depăși 100 de meteori pe oră (circa 3 meteori în 2 minute). Sunt perioade când se pot observa meteori în rafale (2-3 pe minut sau chiar la intervale de câteva secunde unul de altul), urmate de perioade de câteva minute fără meteori.

Pe parcursul întregii nopți, dacă cerul este senin, un observator poate observa vizual peste 1000 de meteori în noaptea de maximum (13/14 decembrie 2012). Observațiile se pot face până dimineața în zori, la ora 7:00.

   
   

Ţi-a plăcut articolul? Vrei să primeşti pe e-mail următoarele articole? Introdu adresa ta în căsuţa de mai jos:
Articolul are 1.711 vizualizări
Publicat pe 13 decembrie 2012 de Ioana Radu

Părerea ta contează!

Turn on pictures to see the captcha(Obligatoriu)

Copyright © 2010-2024 eTargoviste.ro.
Ploaie de stele pe cerul României