Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat astăzi, 28 februarie 2013, la sediul Primăriei Găești, la momentul de semnare a contractului de lucrări CL 8 – „Lucrări la sursele de apă și stațiile de epurare Găești și Titu”. Au fost prezenți directorul Companiei de Apă Târgoviște – Dâmbovița, Radu Vasilescu, reprezentanții Asocierii SC Rotary Construcții SRL și Comsa SA, care a câștigat contractul de lucrări, primarul orașului Găești, Dan Eugen Iacobuță, primarul orașului Titu, Traian Nicolae, deputatul Ionuț Săvoiu.
Contractul semnat astăzi face parte din proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița”, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Valoarea contractului este de 37.080.214,64 lei, iar durata de execuție – 18 luni.
Contractul presupune:
– Execuția a 5 puțuri noi de captare a apei, complet echipate și împrejmuite la Găești;
– 2 rezervoare noi de apă la gospodăria de apă Parc – Găești;
– Execuția conductelor de aducțiune la noile puțuri (Parc Găești);
– Reabilitarea și extinderea stației de epurare Găești;
– Extinderea stației de epurare Titu.
Dan Eugen Iacobuță, primar Găești: Bineînțeles că fiecare primar își dorește creșterea nivelului de trai al cetățeanului pe care îl reprezintă. Orașul Găești avea nevoie extremă, în ceea ce privește furnizarea celor mai importante utilități, respectiv apă – canal, de o intervenție, având în vedere că din anul 1969 a fost construită această rețea, stație de epurare, cu canalizare, cu tot, ceea ce face ca, la ora actuală, să fie total depășită tehnologic. (…) Sperăm să fie o lucrare de calitate.
Ionuț Săvoiu, deputat Colegiul nr. 7 Titu: Sunt bucuros să particip la acest eveniment. Sunt bucuros că, în sfârșit, avem o veste bună din zona de sud a județului în ceea ce privește proiectele Companiei de Apă, după două vești mai proaste pe care le-am primit în cursul anului trecut, când s-au reziliat contractele de execuție la reabilitarea rețelelor din această zonă. Și această veste bună sunt convins că ne va duce la modernizarea sistemului de alimentare cu apă de aici, care va avea un impact, așa cum spunea și domnul primar, în creșterea nivelului de viață, un impact direct în eficiența exploatării sistemului de apă și, bineînțeles, alinierea la standardele de mediu.
Adrian Țuțuianu, președinte CJD: Voi spune câteva lucruri care vreau să fie, mai degrabă, un semnal de alarmă legat de modul în care s-au derulat anumite contracte pe componenta aceasta de apă – canal în județul Dâmbovița, situații pe care nu doresc să le mai repetăm. Și, în acest context, vreau să vă aduc aminte că la Titu și la Găești am avut probleme serioase, s-au reziliat două contracte derulate de o asociere de două firme, pentru apă și canal, cu consecințe directe asupra nivelului de viață al cetățenilor din aceste localități, cu consecințe directe asupra stadiului de implementare a proiectului, în ansamblul lui, și cu consecințe directe asupra unor societăți comerciale mai mici, cu sediul în Dâmbovița, care au lucrat ca subantreprenori la cei care au fost adjudecatarii licitațiilor. Au lucrat, nu și-au încasat banii, nu și-au plătit salariații și astăzi suntem puși în situația în care, la nivelul județului, oamenii vin și ne întreabă de ce statul român nu a avut grijă să-i protejeze pe acești salariați. De aceea, vreau să rog și societatea Comsa și societatea Rotary să fim foarte serioși în relațiile pe care le avem cu lucrătorii din zonă, cu lucrătorii dumneavoastră și, dacă subcontractați anumite lucrări unor firme locale, aveți grijă să vă îndepliniți la timp obligațiile contractuale asumate.
Al doilea lucru pe care vreau să-l spun tot foarte direct este că îmi doresc ca și Rotary și Comsa să-și înființeze puncte de lucru în județul Dâmbovița. Este o chestiune pe care o voi cere tuturor investitorilor. Acest județ trebuie să câștige și el ceva din taxele și impozitele aferente contractelor de muncă, din TVA, prestări de servicii, din ceea ce faceți în mod obișnuit într-un asemenea contract. Nu e nicio problemă pentru dumneavoastră, ca societăți comerciale, că plătiți impozitele la sediul principal sau că plătiți o parte din impozite la locul punctului de lucru.
Al treilea lucru pe care vreau să-l spun este că îmi doresc să ne ținem de program. Constat cu multă tristețe că firme care se pretind numărul 1 în diverse zone din lumea asta, când discutăm de respectarea graficului de lucrări, de aducerea la timp a situațiilor, decontări la timp, lucruri de genul ăsta, nu se comportă pe măsura a ceea ce spun că sunt. (…) Cel puţin, cartea de vizită şi la Rotary şi la Comsa arată a fi altfel. Rămâne să şi dovediţi acest lucru.