De mai multe luni, Primăria Municipiului Târgovişte, a demarat un program de strîngere şi sterilizare a câinilor fără stapân. Acest program este în plină desfăşurare, deşi activitatea Direcţiei de Salubritate este de cele mai multe ori împiedicată de un număr redus de cetăţeni, cu o agresivitate verbală şi scrisă, de multe ori exacerbată, ceea ce face ca această activitate să nu aibă eficienţa dorită.
Intenţia noastră este să trimitem câinii fără stapân în adăposturi speciale, unde să se bucure de îngrijire. Din păcate, aceste adăposturi sunt puţine şi supraaglomerate, iar problema câinilor proveniţi din afara oraşului, care sufocă adăposturile din judeţele limitrofe, nu este de neglijat.
Cu toate acestea zecile de cereri şi apeluri de disperare venite către Primăria Municipiului Târgovişte şi către primarul Gabriel Boriga nu pot fi ignorate. Nu mai puţin de 166 de câini fără stapân au fost aduşi în ultima perioadă la adăpostul special amenajat, dintre care 67 au fost sterilizaţi. La data de 01.02.2011, un număr de 78 de adulţi şi 21 de pui se aflau în adăpost.
Din estimările noastre, pe raza municipiului Târgovişte se află în jur de 3000 de câini fără stapân, o cifra enormă pentru posibilităţile de care dispunem în acest moment.
Avem semnale de la cetăţeni că trebuie să fim mai hotărâţi în efortul nostru de a rezolva această problemă. Avem plângeri de la târgovişteni muşcaţi de câini, precum şi de la locuitori din majoritatea cartierelor din municipiu, care se tem pentru siguranţa lor şi a copiilor lor.
Cheltuielile cu acest sector în 2010 s-au ridicat la suma de 27383, iar bugetul alocat pentru anul acesta este de 513000.
Prin urmare, suntem astăzi în situaţia de a gândi o strategie complexă, care să reducă serios numărul câinilor fără stapân din municipiu, o strategie ce va fi stabilită în urma unor dezbateri la care să participe toţi cei interesaţi – ONG-uri, mass media, specialişti şi cetăţenii iubitori ai acestor animale, dar şi cei afectaţi de ele – pentru a găsi cea mai bună cale de restabilire a siguranţei pe strazile din cartierele cu probleme.
Fac apel la târgovişteni să fie partenerii Primăriei în acest efort.
În acelaşi timp, vreau să fie foarte clar că nu exclud nicio opţiune legală pentru rezolvarea acestei probleme. Suntem decişi să facem eforturi pentru a găsi soluţii cât mai bune, cât mai umane.
Ceea ce ne dorim este să avem rezultate, iar aceste rezultate să-i mulţumească pe târgovişteni.
Sursa: Comunicat de presă Primăria Târgovişte
oricum care ar fi situatia, observ ca se toaca o GRAMADA DE BANI.
iubesc cainii, dar nu vreau sa fiu muscat de unul vagabond.
Statistici, statistici, statistici. Si solutia? care ar fi? Asa cum a spus dan inaintea mea, sunt iubitor de caini, dar deja incepe sa devina putin de nesuportat situatia.
Sterilizati sau nu, ei raman un pericol pentru cetateni. Speram ca cineva sa vina cu o idee buna pentru problema in cauza.
Acum o sa-ti sara in cap asociatiile:)!
Pai este si normal. Un caine are mai multe drepturi decat are copilul oricaruia dintre noi, sau oricare dintre noi. Apropo, legat de asociatii. De ce nu ia fiecare membru al acestor asociatii cate un caine acasa, sa-l ingrijeasca, decat sa urle in gura mare ca „aceste solutii sunt radicale si inumane”.
O solutie ar fi sa devenim noi mai responsabili! Sa ne sterilizam cateii, pisicile si nu dupa ce fac pui sa-i lasam intr-o cutie in scara unui bloc. Sunt de acord ca prezinta un pericol pentru copii cat si pentru adulti dar cred ca eutanasierea e inumana.
Cu totii ar trebui sa fim mai responsabili si poate aceasta ne-am permite sa sterilizam toti cainii vagabonzi.