„La nivelul judeţului Dâmboviţa sacrificarea porcului se va face tot tradiţional, cu toate că în anumite localităţi din judeţ, colegii mei, medici concesionari, şi-au cumpărat acele asomatoare şi se va practica asomarea conform legislaţiei sanitar-veterinare europene, legislaţie transpusă şi în Romania.
Eu zic că, o dată pentru totdeauna, trebuie să ne aliniem şi noi la această legislaţie, pentru că, dacă până în 2007 vorbeam de integrare în Uniunea Europeana, acum suntem membri cu drepturi depline şi din punctul meu de vedere ar trebui să înţelegem cu toţii, chiar şi cei care ne conduc, că legislaţia comunitară este o legislaţie care trebuie aplicată.
Sacrificarea prin asomarea nu este obligatorie, dar încet încet trebuie să-i facem pe oameni să înţeleagă că şi animalele trebuie să sufere mai puţin în timpul sacrificării. Prin această asomare nu se face altceva decât se curmă suferinţa în timpul sacrificării. Aici aş putea să fac un pic de lobby în ceea ce priveşte folosirea aceastor asomatoare, pentru că, dacă există asociaţii de protecţia animalelor, şi porcii sunt tot animale şi ar trebui să militeze mai mult pentru a introduce această asomare.”
Sandu Tolea
DSVSA Dâmboviţa
Frate, e vorba de traditie… Ce-ar mai fi ca sa se interzica colindul, sub pretextul incadrarii la cersitorie…
Ar trebuii sa luptam pentru traditie, nu sa o distrugem!!!