CENTRUL JUDEŢEAN DE CULTURĂ DÂMBOVIŢA
Departamentul Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale
Specialiştii Centrului Judeţean de Cultură Dămboviţa, departamentul Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale
vă invită… “Să facem Dragobetele!”, având alături elevi şi cadre didactice din şcolile partenere în programul:
“Satul tradiţional,univers de sine stătător”.
Incepând din luna februarie până în luna aprilie, în viaţa satului românesc vechi existau o serie de manifestări populare, obiceiuri din ciclul clendaristic care aveau de regulă un caracter comemorativ şi condiţionau o seamă de acte legate de activităţile umane fundamentale, cum ar fi agricultura sau pomicultura. Urmărind desfaşurarea lor , observăm că aceste manifestări erau legate de fecunditate şi rod, deoarece omul, plantele, păsarile şi animalele trec
în perioada primaverii printr-o renaştere asemenea ritmului cosmic. Datinile şi obiceiurile din această perioadă marchează momente semnificative în desfaşurarea timpului calendaristic.
La 24 februarie – Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul – se sărbarorea în vechiul sat Dragobetele, zi în care feciorii şi fetele, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, mergeau în grup la pădure pentru a culege primele flori de primăvară. Dacă era vreme rea, se adunau în şezătoare, prin vecini ori pe la rude. Tinerii credeau în puterea magică a acestei zile, când ei, pentru a fi iubiţi tot anul trebuiau “să facă Dragobetele”. Există şi credinţa că la Dragobete se împerechează păsările nemigratoare şi animalele. Lumea şi viaţa, în satul vechi, aveau un mod propriu care le facea să existe. Coexistau într-o “rânduială” şi nu la întâmplare, iar din coeziunea lor se năştea o ordine fundanentală a existenţei.
Astăzi, în consumismul existenţial al vieţii, filosofia simplă a ţăranului de odinioară ne îndeamnă să reflectăm şi poate să înţelegem că “dacă nu mai există rânduială, inseamnă că toate ălea au să moară. Unde nu e randuială nu e lege şi unde nu e lege nimic nu poate să dureze”.
Si pentru ca aceasă lume spirituală să dureze este obligatoriu să găsim în şirul sărbătorilor noastre locul potrivit Dragobetelui fără a imita forma occidentală a sărbătorii şi să ne aducem aminte – ca de o lege a firii – să facem din zilele noastre, asemenea păsărilor, sărbători ale dragostei cu atât mai mult cu cât una din funcţiile esenţiale ale sărbătorilor
tradiţionale era aceea a repunerii în acord a omului, a comunităţilor, cu Dumnezeu, cu Universul.
Manifestarea se va desfăşura în Cabinetul Multimedia al Centrului judeţean de Cultură în perioada 21 februarie 2011 – 25 februarie 2011, după următorul program:
Luni 21 februarie 2011, Şcoala “Grigore Alexandrescu”, ora 12:15
Marţi 22 februarie 2011, Şcoala ”Mihai Viteazul”, ora 10:30
Grup şcolar “Voievodul Mircea”, ora 12:00
Miercuri 23 februarie 2011, Şcoala Ulmi , ora 11:30
Joi 24 februarie 2011, Şcoala “Coresi”, ora 11:30
Vineri 25 februarie 2011, Şcoala “Coresi”, ora 10:30
Invitată la această “întâmplare” d-na Elena Nedelcu, meşter popular, şi croşeta sa fermecată.
Gazde vă sunt: cercet. Adriana Cuciureanu şi colegii săi, specialiştii Centrului judeţean de Cultură.
Coordonatorul programului : Cerct. Gabriela Ţopa