Muzeul VASILE BLENDEA Târgovişte


Home >> Obiective turistice Targoviste >> Muzeul VASILE BLENDEA Târgovişte

Muzeul VASILE BLENDEA Târgovişte

Casa-atelier „Vasile Blendea” a existat înainte de evenimentele din decembrie 1989 în strada 23 August nr. 6, astăzi strada Arsenalului. Artistul locuia într-o clădire modestă construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în apropierea Mitropoliei.

Vasile Blendea (1895 – 1988)

Născut la 5 noiembrie 1895 în comuna Gureni-Petisani, judeţul Gorj, Vasile Blendea este absolvent al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti ca elev al lui D. Paciurea la sculptură şi compoziţie, şi al lui Frederic Storck la desen. A participat la saloanele oficiale la Bucureşti şi la „Salon des artistes francais”, din Franţa şi a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala Română de la Fontenay -aux-Roses (1928). A călătorit mult în Germania, Austria, şi Elveţia, unde şi-a perfecţionat arta. Între anii 1930-1952 a funcţionat ca profesor de desen la liceul „Ienăchiţă Văcărescu” şi la alte şcoli din Târgovişte.

Astăzi colecţia „Vasile Blendea” este adăpostită în casa Angela Georgescu, o locuinţă veche, cu pridvor închis cu geamalâc aşezat deasupra gârliciului pivniţei, monument de arhitectură românească de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, casa care a fost restaurată în anul 2000.

Colecţia conţine o mică parte din lucrările de sculptură şi sculptură monumentală, pictură sau desen care vin să definească personalitatea artistului atât de insistent legat de cetatea Basarabilor, reuşind în egală măsură şi cu mijloacele artei, care i-au stat la îndemână să surprindă în sculptură o serie întreagă de eroi ai istoriei şi culturii naţionale: Nicolae Bălcesu (1950), Matei Basarab, (1956), Aurel Vlaicu (1960), Ion Neculce (1963), I. Al. Brătescu – Voineşti (1965), Vlad Ţepeş (1966), Meşterul Manole (1971), Nicolae Iorga (1973), etc.

Ca pictor Vasile Blendea dă dovadă de o intensă sensibilitate şi rafinament artistic, făcând din dragostea sa pentru natură un adevărat ideal. Citam numai câteva din pânzele sale care l-au legat definitiv de Târgovişte: „Clopotniţa de la Curtea Domnească” (1933 si 1937), „Târgovişte sub zăpadă” (1937) „Strada Dr. Marinoiu”(1946), „Biserica Sf. Ionica”(1945), „Intrare la Curtea Domnească”(1949), dar şi natura moartă cum ar fi: „Raci”(1947) „Mere şi vase”(1953), sau personaje făcând parte din „lumea de sub ape”, un tăietor de lemne, căruţaşi îngheţaţi de frig, un cerşător, un orfan, gazări din Pierşinari, un lăutar şi multe alte personaje umile care apar obsesiv şi în grafica lui Vasile Blendea: „Ion cu coşniţa”, „La moară” – 1947, „Moş Bratu” – 1961, etc.

Complexă şi extrem de variată ca reprezentare plastică, creaţia lui Vasile Blendea vădeşte, în acelaşi timp, o profundă sensibilitate şi trăire afectivă, izvorând, cu spontaneitate, dintr-o realitate istorică şi un destin cultural, inconfundabile – Târgoviştea – cetate domnească de scaun, leagăn al spiritualităţii româneşti.
Acest spaţiu existenţial a fost, de altfel, determinant pentru configurarea întregii sale creaţii, care se constituie astăzi într-o impresionantă colecţie, din care o bună parte a operelor expuse, urmează a fi donate urbei şi cetăţenilor în slujba cărora şi-a pus întregul său talent şi potenţial artistic.

Această retrospectivă se constituie într-un preludiu la expoziţia permanentă Vasile Blendea, ce va fi adăpostită într-unul din monumentele arhitecturale de excepţie – casa Angela Georgescu – recuperându-se astfel o importantă zestre a patrimoniului cultural, local şi naţional.

Sursa: Muzee dâmboviţene

   
   

Copyright © 2010-2024 eTargoviste.ro.
Muzeul VASILE BLENDEA Târgovişte